Bahaya Hipertensi Bila Tak Terkontrol

Inmalay.com – Hipertensi adalah salah satu faktor yang mencetuskan penyakit kronik yang tidak mudah dielakkan. Oleh itu, setiap pesakit yang telah mengesan masalah itu secara rutin harus mengawal tekanan darahnya menjadi tidak berbahaya.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, masyarakat Indonesia telah dikesan oleh hipertensi dari pelbagai kalangan. Terutama bagi mereka yang masih berusia produktif, harus berhati-hati dengan risiko penyakit ini.

Yang paling ditakuti dengan tekanan darah tinggi ialah kemunculan serangan jantung secara tiba-tiba. Belum lagi, anda juga mengalami risiko penyakit kardiovaskular yang boleh membawa maut.

Oleh itu, dokter sentiasa mengesyorkan bahawa pesakit dengan hipertensi menyedari faktor penyakit kardiovaskular. Anda perlu memeriksa dengan tekun tekanan darah anda secara bebas yang boleh dilakukan di mana-mana sahaja.

Fakta menunjukkan, pengukuran tekanan darah tinggi di rumah sentiasa membuat pesakit lebih berjaga-jaga, daripada mengukur tekanan darah tinggi di klinik. Kemudian pesakit perlu berjaga-jaga, terutama apabila hipertensi tiba-tiba berulang.

Pemeriksaan tekanan darah tinggi secara ruitn dapat mengawal risiko penyakit kronik. Hasilnya juga lebih tepat dan sering terjadi perbezaan, berbanding pergi ke doktor untuk cek.

Data kajian kaji selidik InaSH yang melibatkan 71,894 responden berkata, pesakit hipertensi bukan sahaja dialami oleh ibu bapa. Mereka yang muda dengan profesion mana pun terdedah menderita risiko yang sama.

Dalam kaji selidik ini, menariknya 25% lelaki yang berisiko mengalami hipertensi jarang memeriksa tekanan darah. Manakala kita tahu, jika tidak dikawal boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular.

Biasanya lelaki biasanya terkena serangan jantung, penyempitan saluran darah dan risiko lain. Tetapi malangnya, mereka tidak peduli terhadap risiko tersebut. Terutama bagi mereka yang suka merokok atau sering makan makanan yang tidak sihat.

Lelaki paling sering menderita kelainan kardiovaskular. Ini adalah hasil daripada hipertensi, yang mungkin disebabkan faktor gaya hidup atau keturunan.

Misalnya, ada dua orang kena hipertensi dengan saiz tekanan darah 140/90, variasi penyakitnya mereka lebih terdedah mengalami strok, buah pinggang atau penyakit jantung pada umumnya.

Oleh itu, anda tidak dinasihatkan untuk memburukkan lagi faktor risiko penyakit jantung jika anda mempunyai sejarah hipertensi. Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan, apatah lagi menjalani gaya hidup sihat lebih kerap.